Host Lucie Výborné – Pavel Jirásek (2019)

Ondřej Sekora, autor Ferdy Mravence, se narodil právě před 120 lety. Režisér Pavel Jirásek o této osobnosti české žurnalistiky, literatury a výtvarného umění natočil televizní dokument. Jaká byla původní podoba všestranného pracanta Ferdy? Jak vznikaly záběry, ve kterých to vypadá jako by Ondřej Sekora kvůli natáčení na chvíli obživl? A jaké byly osudy výtvarníkovy rodiny? Zeptá se Lucie Výborná.

Natočeno 2019. Premiéra 25. 9. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.; 24 min.).

Lit.: Havel, Prokop – Výborná, Lucie: Ondřej Sekora příběhy vyprávěl a rozkresloval. To dnes umí málokdo, říká autor dokumentu o výtvarníkovi. In web ČRo 1 Radiožurnál, 25. září 2019  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V 50. letech minulého století hledali v televizi někoho, kdo může uchvátit děti. A to uměl právě Ondřej Sekora, autor Ferdy Mravence, který se narodil před 120 lety. „Stačila tužka, papír a začal vyprávět příběhy…,“ přibližuje autor televizního dokumentu a všestranném výtvarníkovi Pavel Jirásek. Trendem dnešní doby je podle něj 3D technika a moderní ilustrační metody. Vytrácí se česká loutka a ruční animace? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)