Spot – Budou žít mileniálové v satelitech? (2019)

Rozhovor o tom, proč lidé odcházejí z měst a co se vše dá zkoumat v satelitech. Postavit školku nebo domov důchodců? Jak se sžívají obyvatelé satelitů se starousedlíky? Kdo se na předměstí stěhoval v devadesátkách a kdo dnes? Připravila Alžběta Medková.

O  suburbanizaci v Česko-Slovensku hovoří Martin Šveda, Pavel Šuška a Martin Ouředníček.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 10. 2019 (ČRo Rádio Wave, 23 min.).

Lit.: Medková, Alžběta: Budou žít mileniálové v satelitech? České i slovenské suburbie se mění a jejich obyvatelé s nimi. In web ČRo Radio Wave, 10. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Satelity obklopující velká města a požírající krajinu jedni nenávidí, druzí na život v nich nedají dopustit. Jak a proč vznikají a kdo v nich vlastně žije? A budou se dál rozrůstat? V magazínu Spot se na to pokouší odpovědět Pavel Šuška a Martin Šveda, editoři knihy Suburbanizácia: Ako sa mení zázemie Bratislavy. Sociální geograf Martin Ouředníček doplňuje český kontext a zamýšlí se mimo jiné nad tím, jestli zahušťování měst suburbanizaci zabrání, anebo ji naopak posílí.

Podle některých odhadů se do okolí Bratislavy přestěhovalo za posledních dvacet let až 150 000 lidí. Pavel Šuška a Martin Šveda z Geografického ústavu SAV považují za reálné číslo asi 60 000, i tak jde ale o obrovský počet, který výrazně proměnil okolí slovenské metropole. Podobně to vypadá i kolem Prahy a dalších měst v postkomunistických zemích. Po roce 1989 se totiž v podstatě rozpadlo urbanistické plánování i politika střediskových obcí a velkoměsta začala živelně obrůstat nekontrolovaná výstavba. Slovensko bylo kvůli Mečiarově éře o něco pozadu za Českem, od konce 90. let ale hlavně kolem Bratislavy dochází k podobným procesům jako u nás. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)