Podzim 1969 aneb Kde jsou kořeny trampot (2019)

Archiv Plus připomeneme podzim 1969. Umírnění reformisté ztrácejí poslední mocenské pozice a společnost začíná být stále více normalizačně paralyzována, zatímco v kultuře ještě doznívá svobodnější duch předchozího období. To nejzajímavější z rozhlasového archivu vybral Pavel Hlavatý.

Natočeno 2019. Premiéra 11. 10. 2019 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Hlavatý, Pavel: Podzim 1969 aneb Kde jsou kořeny trampot. In web ČRo Plus, 11. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na konci září 1969 proběhlo plénum ÚV KSČ, kterým skončilo pětiměsíční nástupní období Gustáva Husáka v čele strany. O funkce přišli zbývající umírnění reformátoři a byla odvolána klíčová rozhodnutí roku 1968.

Následující tři měsíce se pak nesly ve znamení pnutí mezi pořád ještě relativně svobodnou kulturou, stále více dušenými médii, zbytky společenské otevřenosti a systematickým utahováním šroubů ze strany konsolidujícího se komunistického režimu.

Vybrali jsme ukázky z dokumentů zářijového pléna i úryvky z ankety s některými členy ÚV KSČ, která měla ostřejší kurz propagandisticky podpořit. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)