Historie Plus – Sukarno a Suharto aneb Kdo je kdo? (2019)

Historie Plus nás zavede do Indonésie. V jejím čele stáli po dobu třiapadesáti let dva muži – Sukarno a Suharto. A navzdory podobnosti jejich jmen šlo o osobnosti výrazně odlišné. Podrobnosti o nich a o vlivu tehdejšího socialistického Československa na jejich zemi připravil Pavel Hlavatý.

Ukázky čte Otakar Brousek II.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 10. 2019 (ČRo Plus, 20:33 h.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Sukarno a Suharto aneb Kdo je kdo? In web ČRo Plus, 12. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dva první prezidenti Indonésie s podobným jménem vládli ve své zemi postupně dlouhých 53 let. Výrazně se od sebe lišili a přechod mezi jejich vládou nebyl vůbec jednoduchý.

Ve složité době závěru druhé světové války v Asii vyhlašuje Indonésie (bývalá Nizozemská východní Indie obsazená v roce 1942 Japonskem) nezávislost a prezidentem nového státu se stává Sukarno. Během několika následujících let bojů s Nizozemci je vytvořen stát, který patří k největším a nejlidnatějším zemím světa.

Sukarno, kterého lze charakterizovat jako levicového autoritářského vůdce, se stále více orientuje na Sovětský svaz a maoistickou Čínskou lidovou republiku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)