Příběhy 20. století – Hana Jüptnerová (2019)

Příběhy 20. století dnes věnujeme pedagožce a disidentce Haně Jüptnerové, která zemřela 7. října. Podpisem Charty 77 chtěla vyjádřit solidaritu pronásledovaným a rodinám politických vězňů. Organizovala protestní hladovku po uvěznění disidenta Pavla Wonky a promluvila také na jeho pohřbu. Následně musela opustit práci na gymnáziu. Její příběh vypráví Adam Drda.

Natočeno 2019. Premiéra 13. 10. 2019 (ČRo Plus, 20:05 h.).

Lit.: Drda, Adam: Štěstí je dělat to, co je těžké. Příběh Hany Jüptnerové. In web ČRo Plus, 13. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V pondělí 7. října 2019 zemřela po dlouhé nemoci ve věku 67 let gymnaziální pedagožka, signatářka Charty 77 Hana Jüptnerová.

Patřila k mimopražským disidentům – a mimo jiné pronesla v květnu 1988 projev na pohřbu utýraného politického vězně Pavla Wonky. Jejímu těžkému a obětavému životu věnujeme nové Příběhy 20. století.

Hana Jüptnerová (Špičková) se narodila v lednu 1952 v Trutnově. O rok později se s rodiči přestěhovala do Vrchlabí-Herlíkovic, kde pak prožila většinu života. Její otec pocházel ze Železné Rudy, maminka ze vsi na Jičínsku. V Herlíkovicích se Špičkovi nastěhovali do poloviny dřevěného dvojdomku po vyhnaných Němcích.

Hana vyrůstala v místnostech s nábytkem po původních majitelích, spala v jejich peřinách – a vzpomínala, že ta podivnost tehdy lidem připadala „docela normální“. Před vyhnáním českých Němců se Vrchlabí jmenovalo Hohenelbe, po válce muselo okres opustit 45 tisíc obyvatel. Přišli noví lidé, a Hana líčila, že jako dítě zažila již jen jednu Němku, k níž se chodilo pro vajíčka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)