Balanc – Kolik peněz a úspěchu potřebujeme ke štěstí? (2019)

Kolik peněž stačí ke štěstí a lze opravdu najít spokojenost v chudobě? Může být opravdu každý bohatý a úspěšný? Proč miliardáři zakládají nadace a neziskovky? Mají špatné svědomí, spasitelský komplex, nebo to myslí upřímně? Připravil Petr Bouška.

Natočeno 2019. Premiéra 15. 10. 2019 (ČRo Rádio Wave, 23 min).

Lit.: Bouška, Petr: Kolik peněz a úspěchu potřebujeme ke štěstí? Bohatství život usnadní, spokojenost přichází jinak. In web ČRo Radio Wave, 15. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Mnoho lidí štěstí, úspěch a bohatství nepatřičně spojuje. Myslí si, že když budou bohatí, budou také šťastní. Ale pojmy jsou to podle mě nezávislé,“ říká v Balancu psycholog a psychoterapeut Lukáš Dastlík. Když nedokážeme najít spokojenost sami se sebou, nenajdeme ji ani ve výplatě, ani ve slávě. Být bohatý, šťastný a úspěšný jde, cesta k tomu ale vede jinudy, než si většina myslí. Neustálé zvyšování potěšení z nakupování věcí, zážitků nebo drog nefunguje.

„Štěstí je pocit, který můžeme zažívat, ať jsme jakkoliv bohatí nebo úspěšní. Spousta lidí si ze začátku myslí, že jen bohatství a úspěch je dovedou ke štěstí, není to pravda.“ Úspěch není spojený s bohatstvím, záleží třeba na oboru, ve kterém pracujeme. Zároveň můžeme úspěch vnímat mnoha způsoby, třeba jako vyrovnaný a klidný život. Takový je s velkým bohatstvím málokdy spojen. Bohatství nejsou jen věci, na které si můžeme sáhnout. Existují i věci duchovní, duševní, osobní rozvoj. Když je zanedbáme, tak se vrátí jako dluh i s úroky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)