Čím jsme žili před 30 lety? (2019)

Listopad 1989, to nejsou jen statisíce demonstrantů v ulicích, vyjednávání opozice s vládnoucí komunistickou stranou a dramatické politické změny, vedoucí od totalitního k demokratickému státu. I když kolem kráčejí „velké dějiny“, žijí lidé své obyčejné životy. Každodennost listopadu 1989 vám prostřednictvím ukázek z dobového rozhlasového vysílání připomene pořad Archiv Plus. Připravila Milena Štráfeldová.

Natočeno 2019. Premiéra 8. 11. 2019 (ČRo Plus, 20:05 h.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Štráfeldová, Milena: Čím jsme žili před 30 lety? Listopad 1989 nebyl jen o sametové revoluci. In web ČRo Plus, 8. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit: Je to známý paradox: historie sice nejsou data, přesto některá data historii tvoří. Jedním z nich je určitě 17. listopad 1989. Den, který odstartoval sametovou revoluci a znamenal začátek konce totalitního režimu v Československu. Čím jsme žili před 30 lety?

Na svobodu přes Prahu

Podzim roku 1989 u nás připomínal typické normalizační bezčasí. Zdálo se, že komunistický režim je tu navěky. Se závistí jsme sledovali moskevskou glasnosť a perestrojku. V Polsku sílil vliv Solidarity a i Maďarsko se otevíralo Západu. Také v NDR probíhaly masové demonstrace, se kterými si tajná policie Stasi nedokázala poradit.

Jen v Československu se stále na úvod Rozhlasových novin ozývala znělka „Kupředu levá, zpátky ni krok!“ Byli to však právě občané NDR, kteří nehybnou hladinu našeho bezčasí rozčeřili. Koncem srpna jich na západoněmecké ambasádě v Praze bylo pět tisíc, jejich situaci přijel vyřešit sám bonnský ministr zahraničních věcí Hans-Dietrich Genscher.

Když na konci září oznámil, že všichni uprchlíci mohou přejet do SRN, vypuklo sotva popsatelné nadšení. „Endéráci“ ale do Prahy přijížděli dál a rozhlas v prvních listopadových dnech vysílal reportáže o odchodu dalších tisíců uprchlíků na Západ. Celkově jich podle údajů ministerstva vnitra přes Československo vycestovalo na 23 tisíc! (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)