Interview Plus – Miroslav Kalousek (2019)

Jak bude opozice reagovat na výzvy spolku Milion chvilek pro demokracii? Jsou pro ni demonstrace podnětem k užší spolupráci? A prosadí změnu volebního zákona, aby hlas pro menší strany nebyl slabší než pro strany větší? Hostem bude předseda poslanců TOP09 Miroslav Kalousek. Moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2019. Premiéra 19. 11. 2019 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Rozsypal, Michael – Luptáková, Věra: Kalousek: Výzvu z Letné beru vážně. Program antibabiš a antizeman je přece pozitivní. Neskákejme na Babišovu propagandu. In web ČRo Plus, 19. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Antibabiš je pozitivní program. Nepřejímejme Babišovu propagandu, říká Miroslav Kalousek. Sobotní demonstrace na Letné (podle policie 250tisícová) a další obrovské množství lidí v centrech měst celé republiky, kteří přišli oslavit 30 let od sametové revoluce, to už něco znamená.  Organizátor protestů na Letné, spolek Milion chvilek pro demokracii, vyzval parlamentní opozici ke spolupráci. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek prý tuto výzvu přijímá.

„Apel na opozici je celkem logický. Dejte se trochu dohromady a přijďte s nějakým jasným společným programem. A za druhé, upravte volební zákon tak, ať jsou hlasy všech voličů rovnocenné, a to ať už jsou z Karlových Varů nebo z Prahy,“ říká v Interview Plus.

Bere to prý jako výzvu, kterou brali vážně i všichni na Letné. „Předpokládám, že tam byli voliči demokratických stran, ať už té či oné,… a chtějí, aby vůle ke koordinovanějšímu postupu, nechci říct přímo k integraci, byla tím správným postupem,“ dodává.

Kalousek na Letné byl a své emoce popisuje tak, že se mu pak nesmírně zlepšila nálada. „Málokdy se vám stane, že se setkáte s čtvrtmilionovým davem svátečně, usměvavě naladěných… Ti lidé ale neprotestovali proti výsledkům voleb, jen chtěli říct, že každý, i vítěz voleb, musí dodržovat demokratická pravidla. Říkali to nenásilně, velmi kultivovaně a já měl strašně dobrou náladu.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)