Host Radiožurnálu – Petr Kovařík (2019)

Téma studánek a pramenů je mimořádně aktuální, neboť tyto přírodní zdroje jsou dnes znovu doceňovány a chráněny. Petr Kovařík už v roce 1998 vydal úspěšnou a dodnes vyhledávanou knihu Studánky a prameny Čech Moravy a Slezska. Od té doby se však mnohé změnilo a řada studánek a pramenů zanikla, jiné jsou ohroženy. Téma knihy je postaveno na vodních zdrojích, k nimž se vztahují známé i téměř neznámé dávné pověsti a legendy. Moderuje Vladimír Kroc.

Natočeno 2019. Premiéra 23. 11. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 23:05 h.).

Lit.: Kroc, Vladimír: Jaké jsou pověsti a legendy českých studánek a pramenů? Petr Kovařík o nich vydal novou knihu. In web ČRo 1 Radiožurnál, 23. listopad 2019 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Petr Kovařík už v roce 1998 vydal úspěšnou a dodnes vyhledávanou knihu Studánky a prameny Čech Moravy a Slezska. Od té doby se však hodně změnilo, a tak o studánkách vydal novou knihu. „Vyhýbal jsme se tomu, abych citoval pověsti, které už byly někdy zapsané, to se například týká Aloise Jiráska. Nejstarší znění pověstí nacházíme už v Kristiánově legendě z konce 10. století,“ vysvětluje. Během psaní tak čerpal z mnoha historických zdrojů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)