Dvacet minut Radiožurnálu – František Korbel (2019)

Na ministerstvu pro místní rozvoj vypukly spory kolem přípravy nového stavebního zákona. Úředníci tvrdí, že by mohl dál brzdit už tak velmi pomalé stavební řízení. Skutečně to hrozí? Marie Bastlová se zeptá Františka Korbela z advokátní kanceláře Havel & Partner, který se na přípravě zákona podílí.

Natočeno 2019. Premiéra 25. 11. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:06 h.).

Lit.: Bastlová, Marie – Havel, Prokop: Povolovací proces bude efektivnější a rychlejší, hájí návrh stavebního zákona advokát Korbel. In web ČRo 1 Radiožurnál, 25. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kolem přípravy nového stavebního zákona je rušno. Patnáct úředníků ministerstva pro místní rozvoj poslalo ministryni dopis, ve kterém varují, že nový zákon přípravu staveb neusnadní, a navíc se prodraží. Ta ale kritiku úředníků odmítá, stejně tak i advokát František Korbel, vedoucí skupiny, který zákon připravovala.

„Reálné zjednodušení a zrychlení povolovacích procedur při zachování ochrany veřejných zájmů bylo základním cílem celého našeho snažení. Ono je to opravdu vyjádřeno v délce stavebního zákona, kdy ten nový je o polovinu kratší. A to je, myslím, naprostá výjimka při nové legislativě,“ argumentuje Korbel.

Zákon podle něj nepsala jedna advokátní kancelář, ale tři velké a specializované advokátní kanceláře na správní právo, veřejné právo a právo životního prostředí. Podílela se i řada externích konzultantů – urbanistů, architektů a stavařů.

Moderátorka Marie Bastlová v té souvislosti připomíná, že ministerstvo pro místní rozvoj uzavřelo memorandum o přípravě zákona s Hospodářskou komorou. A to, jak Korbel vysvětluje, kvůli tomu, že oblast stavebního práva se netýká jen stavebního zákona. „Je to výrazně nadresortní právní úprava, kterou nelze napsat na jediném ministerstvu,“ přibližuje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)