Pro a proti – Těžba a spalování uhlí (2019)

Pracovní skupiny vládní tzv. uhelné komise dostaly tento týden za úkol připravit scénáře pro postupný konec uhlí v České republice od roku 2030 a dále. Můžeme se těžby a spalování uhlí zbavit dříve, jak žádají aktivisté hnutí Limity jsme my, kteří kvůli tomu v pondelí obsadili budovu těžařské společnosti Severní energetická v Mostě? Moderuje Tomáš Pavlíček.

Hovoří naměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla a Petra Jelínková z hnutí Limity jsme my.

Natočeno 2019. Premiéra 27. 11. 2019 (ČRo Plus, 9:34 h.).

Lit.: Pavlíček, Tomáš – Čihák, Ondřej: Potřebujeme decentralizaci zdrojů energie, ne uhlí, žádá hnutí Limity jsme my. In web ČRo Plus, 27. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Česko čeká uhelný exit, jisté ale není kdy a jak. Členové tzv. uhelné komise připravují scénáře pro konec uhlí od roku 2030 dále. Současně skupina aktivistů z hnutí Limity jsme my pronikla do sídla společnosti Severní energetická v Mostě a vyvěsila transparent s nápisem „konec uhlí bez výjimek“.

„Komplexně viděno s odklonem od uhlí souhlasím, pokud by to ale neznamenalo uzavření všech uhelných elektráren, protože to v příštích deseti letech nejde,“ tvrdí v pořadu Pro a proti náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla.

V České republice je asi 50 % elektrické energie vyráběno z uhelných zdrojů a v teplárenství je jeho podíl ještě vyšší. „Sice jsme teď exportéry elektřiny…, ale kolem roku 2024 očekáváme, že nebudeme. Bude třeba hledat jiné zdroje na to, abychom byli schopni pokrýt tuzemskou spotřebu.“

První kroky už prý stát podniká. „Máme uhelnou komisi, analyzujeme možnosti postupného útlumu… Osobně ale myslím, že zavřít zítra elektrárnu Počerady nebo Chvaletice nemůžeme, protože nejsou megawatthodiny jako megawatthodiny. To, že vyvážíme elektřinu, ještě neznamená, že můžeme odstavit zdroj v základním zatížení.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)