Osobnost Plus – Jiří Weigl (2019)

Jiří Weigl, výkonný ředitel Institutu Václava Klause a bývalý kancléř. Pevný konzervativec, který soudí, že demokracie je postupně nahrazována globálním vládnutím samozvaných elit. Kdo s tím nesouhlasí či má odvahu protestovat, je okřikován a umlčován, říká. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 27. 11. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tachecí, Barbora – Tesařová, Kateřina: Představa, že se o směřování země a složení vlády má rozhodovat na ulici, je špatně, říká Jiří Weigl. In web ČRo Plus, 27. listopad 2019 (článek+  nahrávka k poslechu). – Cit.: Ekonom Jiří Weigl, který stojí po boku Václava Klause už řadu let, teď jako ředitel jeho Institutu, vyjádřil z pohledu konzervativce znepokojení nad polarizací společnosti.

„Spolek Milion chvilek pro demokracii je zhoubným jevem a parlamentní demokracie před ním musí být chráněna,“ řekl Václav Klaus. Co si o tom myslí Weigl?

„Nepoužil bych zřejmě stejná slova, ale fenomén Milionu chvilek a demonstrací, které svolal, jsou pro mě velmi znepokojivým jevem, protože jsou důkazem toho, jak velmi hluboce se rozestupuje propast v naší společnosti,“ odpovídá.

Skutečnost, že se čtvrt milionu lidí neváhá vydat na Letenskou pláň a dát najevo, že je velmi znepokojena s poměry v situaci, kdy na druhé straně ti, proti kterým protestují, vedou žebříčky popularity a mají podporu voličů, prý ukazuje polarizaci společnosti. „Mám obavy, jak bude demokracie dále fungovat.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)