Interview Plus – Charlotta Kotíková (2019)

Hostem je historička umění a příbuzná TGM Charlotta Kotíková. Moderuje Eva Kézrová.

Natočeno 2019. Premiéra 27. 11. 2019 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Luptáková, Věra – Kézrová, Eva: Chtěla bych absolutně nezávislé a otevřené vyšetřování smrti Jana Masaryka, přeje si praneteř Charlotta Kotíková. In web ČRo Plus, 27. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Státní zástupce po 16 letech znovu, už popáté, otevře vyšetřování nevyjasněné smrti poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka. Jeho praneteř, a tak i pravnučka prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka (TGM) Charlotta Kotíková v Interview Plus říká, že se pokusí být vyšetřovatelům nápomocná.

„Kdyby se to vyjasnilo, tak by to bylo ohromné. Vidím to jako pozitivní krok,“ říká Kotíková.

Chtěla by, „aby se teď využily všechny zdroje, bez ohledu na to, komu pomohou, nebo nepomohou. Je otázka, jakým způsobem bude vyšetřování vedeno, jestli bude absolutně nezávislé a otevřené. To je moje velká otázka. Další pak, jak se s výsledky a odpověďmi bude dál zacházet,“ dodává.

Není si prý vůbec jistá, jestli pět předchozích vyšetřování bylo zcela nezávislých. Při hodnocení vyšetřování, které probíhalo až po listopadu 89, nad podobným soudem trochu váhá. „To bych tak neřekla, pro jistotu. Ale bylo možné přistoupit i k archivům, a to i mimo naše území. To je velice důležité,“ odpovídá. Naráží tak na britské a hlavně sovětské archivy tamní bezpečnosti, které se zatím neotevřely, přestože o to ministerstvo zahraničí požádalo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)