Výlety s Vltavou – Svatyně po generace děděné – Dřevěné kostely a zvonice na Moravě (2009)

Za dřevěnými kostely a zvonicemi putují Jiří Langer, Karel Kuča a Vladimíra Bezdíčková.

Natočeno 2009. Premiéra 10. – 14. 8. 2009. Ke stažení zde.

Obsah: 1. Kostel ve Velkých Karlovicích – 2. Kostel v obci Bílá – 3. Kostel v Gutech – 4. Kostel v Kunčicích pod Ondřejníkem – 5. Kostel ve Velké Lhotě.

Pozn.: Dřevěné kostely a zvonice mapují Jiří Langer a Karel Kuča už léta. Výsledkem jejich bádání a nesčetných cest se nedávno stal dvousvazkový soubor Dřevěné kostely a zvonice v Evropě. Publikace je v rámci světové odborné literatury vůbec prvním představením dřevěných a hrázděných kostelů a zvonic ve všech evropských zemích, v nichž se tento fenomén vyskytuje: od Anglie a Francie po Finsko, Rusko a Ukrajinu a od Norska a Švédska po Českou republiku, Maďarsko, Rumunsko a Srbsko. Evropské vlivy zasáhly v historii samozřejmě i stavby u nás. Za vybranými poklady jsme se vypravili na Moravu. Navštívili jsme obce Velké Karlovice, Bílá, Sedliště, Guty, Kunčice pod Ondřejníkem, Velkou Lhotu, Hodslavice, Dobříkov. A stejně jako v knize bude i v našich pořadech řeč o zejména o ideovém pozadí staveb, o konstrukcích a typologii.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)