Cesta do Európy – vstup Slovenskej republiky do EÚ (Cesta do Evropy – vstup Slovenské republiky do EU, 2012)

Pásmo připravil Martin Kalužák.

Hovoří maďarský historik Lászlo Szarka, polská historička Halina Parafianoviczová, česká historička Dagmar Hájková. Ze záznamu hovoří Vladimír Mečiar a Mikuláš Dzurinda.

Natočeno 2012. Repríza 1. – 7. 5. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šenc, Martin: Týždeň Európy a európskych autorov. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 26. 4. 2024 (článek). – Cit.: Tento týždeň sa pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie venujeme tvorbe európskych autorov. Prinesieme vám niekoľko textov z cyklu Súčasná európska poviedka, kde si predstavíme spisovateľov z pomerne málo známych literárnych končín. Ponúkneme tiež dlho nevysielanú rozhlasovú adaptáciu divadelnej komédie írskeho dramatika Georga Farquhara Gavalieri, ale tiež napínavú rozhlasovú hrú podľa prózy ruského spisovateľa Alexandra Grina Partia biliardu. Nebude chýbať ani pásmo Martina Kalužáka, ktoré hovorí o histórii vzniku Európskej únie a podrobne mapuje cestu Slovenska do tohto spoločenstva. Nachvíľu sa vrátime aj ku knihe Čo Dante nevidel a ponúkneme vám tri časti čítania na pokračovanie z tohto mrazivého svedectva o osude židov v koncentračnom tábore. Knihu napísal Jozef Lánik, čo je umelecký pesudonym Alfréda Wetzlera. A nebude chýbať premiérová relácia z cyklu V skratke. Autorka Michaela Macejková v nej reflektuje špecifickú oblasť poézie, ktorá sa označuje ako ženská. (…)

Pokračujeme pásmom Cesta do Európy – vstup Slovenskej republiky do EÚ o histórii vzniku Európskej únie a našej ceste do tohto európskeho spoločenstva. V relácii budete počuť vyjadrenie maďarského historika Lászla Szarku, poľskej historičky Haliny Parafianoviczovej, českej historičky Dagmar Hájkovej, ale aj archívne prejavy bývalých predsedov vlády Vladimíra Mečiara a Mikuláša Dzurindu. Pripravil Martin Kalužák. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)