Na dřeň s laicizovaným knězem Pavlem Šmýdem (2020)

Připravila Hana Kašpárková.

Hovoří Pavel Šmýd.

Natočeno 2020. Premiéra 23. 1. 2020 (Rádio Proglas, 16:00 h.).

Lit.: Kašpárková, Hana: Na dřeň s laicizovaným knězem Pavlem Šmýdem: Hodnocení nechám na Hospodinu. In web Radio Proglas, 22. 1. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jaké je rozhodovat se žít po zbytek života bez partnera? A jaké je poté svůj slib zrušit? A je těžší být knězem, nebo manželem? Odpovědi na tyto otázky přinese další díl pořadu Na dřeň, jehož hostem bude dříve katolický kněz a dnes ředitel Sdružení pěstounských rodin a otec čtyř dětí Pavel Šmýd.

Téma kněžství a celibátu patří nejen v církvi mezi citlivá a často probíraná. Jak ale situaci prožívá člověk, který se rozhodl své kněžské působení ukončit? „Jeden farník mi říkal: víte, když je nešťastný manžel, tak je nešťastná manželka. Ale když je nešťastný farář, tak je nešťastná celá farnost, a to je na několik generací. Řekl jsem si tehdy, že má kus pravdy,“ říká v rozhovoru Pavel Šmýd.

Během povídání s Hanou Kašpárkovou dále popisuje, že to, co po mnoha letech kněžství prožíval, už nebyla radost ze služby. „Říkal jsem – už tady zavazím, Hospodine, už těm lidem ubližuju. A v této chvíli jsem si uvědomil, že to už dál nepůjde. Protože ubližovat druhým, to nesmím. V té chvíli jsem musel říct – jdeme dál, musíme to řešit,“ popisuje své rozhodování. Kněžství z něj však podle jeho slov nikdo nesebere. „Funkci kaplana jsem však vyměnil za funkci manžela a ředitele,“ dodává Pavel Šmýd.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)