Xaver a host – Hana Křížková (2020)

Hanka Křížková hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2020. Premiéra 23. 1. 2020 (ČRo Region, 27 min.). Repríza 23. 8. 2021 (ČRo Region).

Lit.: Myslivečková, Jana – Chládková, Jana – Veselý, Luboš Xaver: Hana Křížková: Jsem tvrdý člověk, ale dojímají mě příběhy druhých. In web ČRo Region, 23. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Hana Křížková se už od dětství toužila stát zpěvačkou nebo herečkou a nakonec se jí splnilo obojí. Sólově zpívala po boku mnoha známých tváří od Evy Olmerové až po Karla Černocha, známá je také z muzikálových rolí a jako filmová herečka. Zahrála si i v seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Zpěvačka Hana Křížková potřebuje ke svému zpěvu emoce, které podle ní přicházejí až s věkem. Původně chtěla zpívat rockovou muziku, ale později objevila swing, kterému se věnovala několik let, a nakonec šanson. „Překlenula jsem pár zakopnutí, až přišel šanson. Neposlouchala jsem tenkrát naše popové zpěvačky, ale Hanu Hegerovou nebo Martu Kubišovou. V jejich hlasech totiž bylo něco navíc,“ vysvětluje zpěvačka.

Z Hančiných písní je hodně slyšet smutek a nostalgie, i když ona sama je spíše optimista: „Já jsem sice optimistický člověk, ale také dost lítostivá. Například vidím ve filmu, že si princezna vezme prince a už brečím. Osobně jsem spíše tvrdá a málokdy si stěžuji, ale dojímají mě příběhy druhých. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)