Jaroslava Moserová. Lékařka, která mohla být prezidentkou (2020)

Devadesáti let by se v polovině ledna dožila česká politička a dlouholetá překladatelka z anglištiny Jaroslava Moserová. Archiv Plus nabídne reportáže a rozhovory s jejim hlasem. To nejzajímavější vybrala redaktorka Milena Štráfeldová.

Natočeno 2020. Premiéra 10. 1. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus. Repríza 28. 4. 2020 (ČRo Plus, 11:10 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Štráfeldová, Milena: Jaroslava Moserová. Lékařka, která mohla být prezidentkou. In web ČRo Plus, 10. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jaroslava Moserová Davidová (1930-2006) v jednom z rozhovorů pro Český rozhlas řekla, že neumí odpočívat u televize. I díky tomu se dokázala vedle své náročné profese lékařky a vědecké pracovnice na klinice popálenin věnovat i mnoha zájmům a koníčkům.

Od dětství hrála výborně na klavír, dokonce uvažovala o profesionální hudební dráze. A skutečně nevynechala žádnou příležitost, aby si  na klavír zahrála. Při návštěvě delegace českého Senátu ve Spojených státech se v městečku Spillville v Iowě hned posadila za harmonium, u kterého Antonín Dvořák o letních prázdninách skládal svůj Americký kvartet, a přehrála několik jeho skladeb. Českou hudbu přibližovala i jako velvyslankyně v Austrálii během svých přednášek pro krajany. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)