Dvacet minut Radiožurnálu – Ladislav Machala (2020)

Hostem je virolog docent Ladislav Machala. Je epidemie koronaviru méně nebezpečná než pravidelné sezónní vlny obyčejné chřipky? Jak rychle může být k dispozici vakcína proti koronaviru? A je možné do 10 let vymýtit AIDS, jak vyhlašuje prezident USA Donald Trump? Moderuje Tomáš Pancíř.

Natočeno 2020. Premiéra 5. 2. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:06 h.).

Lit.: Pancíř, Tomáš – Švarcová, Alžběta: Nikdy v historii jsme nebyli tak zranitelní, říká infektolog Ladislav Machala o koronaviru. In web ČRo 1 Radiožurnál, 5. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Počet nakažených koronavirem v Číně stále roste. Podle nejnovějších údajů čínských úřadů se už nakazilo přes 24 tisíc lidí. Počet obětí stoupl oproti včerejšku o několik desítek. „Celkové počty jsou na Čínu malé, nárůst je ale skutečně raketový,“ upozorňuje infektolog Ladislav Machala.

Současná epidemie koronaviru během pouhých pár týdnů „dokázala“ to, co například SARS za rok a půl. I když třeba v porovnání s tradiční chřipkou nejde o závratná čísla, neměli bychom současnou epidemii podceňovat.

„Chřipka přichází každý rok, jsme na ni zvyklí a máme k dispozici očkování. Tady bych ale trochu píchl do naší populace – Češi patří k nejhůř proočkovaným národům na světě!“ upozorňuje infektolog. „Koronavirová infekce je ale něco jiného a toho se lidé vždy bojí.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)