Hovory Plus – Pavla Jazairiová (2020)

Spisovatelka a neúnavná cestovatelka Pavla Jazairiová je hostem Hovorů. Mluvit bude o inspiraci i fascinaci Indií, o vykořisťované Africe, ale také o své pouti do Santiaga de Compostela. Do studia ji pozval její dlouholetý kolega David Šťáhlavský.

Natočeno 2020. Premiéra 5. 2. 2020 (ČRo Plus, 22:05 h.).

Lit.: Luptáková, Věra – Šťáhlavský, David: Trápí mne osud Arabů Blízkého východu. Nemají tady budoucnost, jen o tom nevědí, myslí si novinářka Jazairová (sic!). In web ČRo Plus, 5. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pavla Jazairiová teď vstoupila do úplně nové role: spisovatelky dětské knihy. Jmenuji se Figaro je už 20. dílo známé rozhlasové redaktorky a cestovatelky.

„Vlastně jsem pohádkářka. Ráda vyprávím svým dětem a teď i vnoučatům. Ráda si vymýšlím nejrůznější příběhy… prostě mě baví převtělit se, a dívat na svět jinýma očima,“ říká v pořadu Hovory.

„Figaro je můj pes, který mi to celé nadiktoval. Je strašně sebestředný, jak už to u psů bývá, neumí číst ani psát… a dost je mu to vytýkáno,“ dodává s úsměvem.

„Knihu jsme opravdu napsali spolu, protože teď žiji v přírodě, doslova tam, kde lišky dávají dobrou noc (a my je tam opravdu máme). Je to malá vesnice, ale já samozřejmě žiji v luxusu, protože mám ústřední topení a další vymoženosti. Ale přece jen – vesnička je to malá, denně chodíme do lesa a člověk postupně splyne s přírodou. Figaro je tam můj průvodce. To vědí ale všichni lidé, co mají nějaké zvíře doma.“

Figaro se narodil fence, která si Jazairovou sama našla. „Měla trochu předkus a vypadala jako žralok, proto ji asi vyhodili z chovu. Ale našla si nás na cestě do Stantiaga de Copostela… My tam ušli 800 kilometrů, ona za námi takových 300,“ vzpomíná.

Za Španělska se tak vrátili i se čtyřnohým přítelem. „Nechala jsem ji naočkovat, načipovat, a on se tady seznámila s místním psím milovníkem, se kterým měla i Figara.“  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)