Mozaika – Parazit (2020)

Komentář k předávání Oscarů připravil Pavel Sladký.

Natočeno 2020. Premiéra 10. 2. 2020 (ČRo 3 Vltava, 10 min.).

Lit.: Sladký, Pavel: Parazit bere Oscara a 92. ročník nejslavnějších filmových cen je díky tomu průlomový. In web ČRo 3 Vltava, 10. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jihokorejský Parazit, thriller o sociálních nerovnostech smísený s černou komedií, je nejlepším filmem uplynulého roku podle americké Akademie filmových umění a věd. České nominace se bohužel v ceny neproměnily.

92. ročník Oscarů nebyl rokem, ve kterém by průlom zaznamenaly ženy nebo menšiny, jakkoli na to z pódia apelovali předávající i ocenění. Byl to rok, který je důležitý z hlediska vnímání neanglicky mluvených filmů. Vítězství Parazita, který si kromě ceny pro nejlepší film odnesl cenu za režii, původní scénář a cenu pro nejlepší mezinárodní (dříve: neanglicky mluvený) film, je svého druhu milníkem. Ve všech kategoriích je navíc u ceny přímo jméno režiséra a scenáristy Bonga Joon-ho.

Zatímco například v kategorii celovečerního dokumentu i krátkého hraného filmu (kde se o Oscara ucházela česká Dcera) se americká akademie konzervativněji, resp. americkocentricky, přiklonila k domácím tématům a ocenila filmy Americká fabrika a Hair Love, v nejdůležitější a nejsledovanější kategorii přivítala na pódiu početnou a nadšenou korejskou delegaci Parazita. Druhá česká nominace pro Noru Sopkovou za set designérskou práci na Králíčkovi Jojo, který se natáčel v České republice, bohužel také zůstala bez ocenění. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)