Interview Plus – Daniel Prokop (2020)

Témata, která ovlivňují kvalitu života v Česku, a tím i důvěru v demokracii, jako by zůstávala v našich slepých skvrnách. Tvrdí v nové knize Slepé skvrny sociolog Daniel Prokop. V Interview Plus s ním tedy Michael Rozsypal probere problémy dnešního Česka – neřešenou chudobu, exekuce, vzdělávání i nárůst populismu. Moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2020. Premiéra 17. 2. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Luptáková, Věra – Rozsypal, Michael: Chudé regiony se vylidňují, lidé pracují na černo, nového kantora tam nedostanete, shrnuje neřešené skvrny Česka sociolog Prokop. In web ČRo Plus, 17. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Sociolog z PAQ Research Daniel Prokop se pokusil nahlédnout pod pokličku hlavních problémů Česka. Jsou to exekuce, chudoba a beznaděj lidí v některých regionech, nerovný přístup ke vzdělávání, růst populismu nebo mýty o veřejném mínění, které zastiňují realitu.

Sociolog neřešené problémy nazval slepými skvrnami. Jsou to třeba exekuce, o kterých se mluví posledních pět let, ale problém je to už let 20. „Není to jen neochota exekuce řešit. Jsou tady totiž obrovské klientelistické a lobbistické zájmy exekučních a advokátních aktérů. Ti si už stihli vydělat miliardy korun,“ říká v Interview Plus.

Daniel Prokop očekává, že se chystá další velký tlak lobbistů kolem připravované teritoriality exekutorů.

„Další věc je, že si pořád hodně lidí myslí, že by si to (dlužníci) taky měli sami zaplatit. To je samozřejmě pravda, ale pak nám tady unikají dva faktory: velká část dluhů vznikla rizikovými půjčkami, u kterých ale sami věřitelé počítali s tím, že to stejně nějakých 10–15 % lidí nezvládne. Taky proto dávali tak velké úroky a sankce. Aby pokryli ztráty… Z hlediska celého portfolia jsou ty dluhy už dávno splaceny, většina věřitelů na nich taky vydělala.“

Druhý faktor pak podle sociologa vězí v komplexnosti, kdy si veřejnost neuvědomuje, jak velký dopad mají exekuce na státní rozpočet. „Podle analýz je dnes nějakých 200–300 tisíc lidí v exekucích vytlačováno na černý trh práce. Nebo pracuje za sníženou mzdu a vedle toho dostává peníze na ruku. Výpadky na daních a sociálním a zdravotním pojištění se odhadují až na 10 miliard korun ročně.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)