Vizitka – Pavla Pečinková (2020)

Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s)kulturou. Uznávaná historička umění a výtvarná kritička Pavla Pečinková se věnuje umění druhé poloviny 20. století. Má ráda solitéry a outsidery a u umělců hledá etický přístup k tvorbě. I proto je už od 80. let jedním z jejích hlavních zájmů Josef Čapek. Aktuálně je autorkou projektu Pracoval jsem mnoho, jehož cílem je během následujících dvou let vydat celkový soupis výtvarného díla Josefa Čapka. První ze čtyř svazků vydal Nadační fond 8mička začátkem loňského září a týká se kresby. I o tom bude řeč v dnešní Vizitce, do které si Pavlu Pečinkovou pozvala Alena Rokosová.

Natočeno 2020. Premiéra 18. 2. 2020 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.). Repríza 18. 2. 2020 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.).

Lit.: Slívová, Hana – Rokosová, Alena: Pavla Pečinková: Josef Čapek mi dal model pro hodnocení umění, ve kterém žiji. In web ČRo 3 Vltava, 18. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pracovala v Národní galerii, v knižních nakladatelstvích a publikovala v samizdatu. Zaměřuje se na české umění 20. století, napsala monografii o Josefu Ladovi či Jiřím Sopkovi a patří též mezi největší odborníky na výtvarné dílo Josefa Čapka. Právě o něm mluvila ve Vizitce s Alenou Rokosovou.

Pracoval jsem mnoho – tak se jmenuje čtyřdílný soupis výtvarného díla Josefa Čapka, který dává dohromady historička umění, kritička a pedagožka Pavla Pečinková. Čapkovi se věnuje čtyřicet let, už na vysoké škole si ji získal svou poctivou osobností. A také tím, jaký byl solitér.

„Moderní umění se nese v různých ismech. Deklaruje sice svobodu, ale do jisté míry je modelovaný kolektivním programem. Čapek se mu ale nepodřídil. Samozřejmě, reagoval na kubismus a expresionismus, ale vytáhl si z toho svůj vlastní, osobitý přístup,“ řekla Pavla Pečinková ve Vizitce s tím, že pro Čapka byla tvorba nikoliv prostředkem k budování pozice a kariéry, ale vnitřní nutnost. „To mu přinášelo obří svobodu a jeho dílu hodnotu. Čapek mi dal model pro hodnocení umění, ve kterém žiji dnes,“ konstatuje žena, která své znalosti o Josefu Čapkovi prohlubovala za minulého režimu i díky tomu, že nemohla svobodně publikovat své kritické texty. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)