Xaver a host – Martin Klásek (2020)

Martin Klásek hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2020. Premiéra 17. 2. 2020 (ČRo Region, 28 min.).

Lit.: Welnerová, Nicola – Veselý, Luboš Xaver: Loutkoherec Martin Klásek: Hurvínek v nejbližší době mobil nedostane. In web ČRo Region, 17. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Představitel postaviček Spejbla a Hurvínka Martin Klásek odehrává svou 46. sezónu. V pořadí již třetí otec populární dvojice v pořadu Xaver a host prozradil, jak se známá představení mění v čase i kolik dřevěných Spejblů a Hurvínků existuje.

Do Divadla Spejbla a Hurvínka nastoupil Martin Klásek v šestnácti letech. Nejprve začal pracovat v jevištní technice, záhy však na sebe upozornil svým loutkovodičským nadáním. „Původně jsem chtěl být herec, do divadla jsem nastoupil po neúspěšných přijímačkách díky přímluvě svého otce u Miloše Kirschnera, který hrál se Spejblem a Hurvínkem přede mnou,“ prozradil loutkoherec.

K tomu, aby se stal dalším představitelem kultovní dvojice, mu napomohla také schopnost napodobit Hurvínkův vysoký hlásek. „Jako dítě jsem dokonce Spejbla s Hurvínkem nikdy neviděl naživo. V Budějovicích, odkud pocházím, totiž nehostovali,“ přiznává Martin Klásek.

Pětadvacet párů Spejblů a Hurvínků

Lidé často netuší, že známé loutkové duo neexistuje pouze v jednom provedení. „Hrajeme se třemi velikostmi loutek, které se liší vahou, rozměry i materiály. Loutky se také nedají během představení převlékat, máme je tak připravené už v kostýmech,“ říká Martin Klásek.

„Celkově byste u nás našli asi pětadvacet párů Spejblů a Hurvínků, kromě toho ale máme samozřejmě Bábinku, Máničku, Žeryka a spoustu dalších loutek,“ prozradil Xaverovi. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)