Apatyka – Dagmar Malotová a Marie Vychopeňová (2020)

Připravila Dita Vojnarová.

Hovoří a i

Připravil ČRo Olomouc v roce 2020. Premiéra 20. 2. 2020 (ČRo Olomouc, 31 min.).

Lit.: Vojnarová, Dita: Včasnost diagnostiky je v případě Alzheimerovy choroby velmi důležitá. In web ČRo Olomouc, 20. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Alzheimerova choroba je neurogenerativní onemocnění mozku. Rizikovým faktorem číslo jedna je jednoznačně věk. Onemocnění je nevyléčitelné, existuje ale specifická léčba, která zmírňuje příznaky.

„Většinou si všimne okolí, že člověku začne vypadávat krátkodobá paměť,“ říká MUDr. Dagmar Malotová z olomouckého AGE Centra. Nemoc přichází pozvolna, příznaky se mnohdy zaměňují za projevy stárnutí. Léčba je komplexní, její součástí je vedle léků i péče rodiny, sociální začleňování apod.

Alzheimercentrum v Zábřehu je zařízení, kam přicházejí lidé v nejrůznějších stádiích onemocnění. „Máme široké pole zaměstnanců – pracovníky sociální, rehabilitační a aktivizační a ošetřovatelé. Samozřejmě praktického lékaře, spolupracujeme i s psychiatry,“ vyjmenovává ředitelka Ing. Marie Vychopeňová.

Klienti tu žijí co možná nejběžnějším způsobem života.  Společně stolují, baví se, část programu patří rehabilitaci. „Každý den máme společné rozcvičky a cvičení,“ říká ředitelka zábřežského centra, která zdůrazňuje prospěšnost pohybu. Klienti vyhledávají pobyty venku a oblíbené jsou i společenské akce. „Základem naší práce je aktivizace, snažíme se, aby si každý člověk udržel své dovednosti a schopnosti co nejdéle,“ doplňuje Ing. Vychopeňová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)