Reflexe: Film! – Judy a V síti (2020)

Recenze filmů a klíčová témata současné kinematografie v diskusi. Připravili Pavel Sladký a Šárka Gmiterková.

Natočeno 2020. Premiéra 26. 2. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:00 h.). Repríza 26. 2. 2020 (ČRo 3 Vltava, 23.00 hodin).

Lit.: Sladký, Pavel: V síti. Sledování dokumentu mě proměnilo ve znuděného voyera, říká filmový publicista. In web ČRo 3 Vltava, 27. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Dokumentární projekt Barbory Chalupové a Víta Klusáka V síti otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých genitálií a jiný erotický obsah.

„Po hodině filmu jsem měl pocit, že jsem se změnil ve znuděného voyera, který už jen čeká, co dalšího ještě přijde. Ale už to neposouvá informaci o tom problému. Je to zmnožování obrazů, které nás samozřejmě emocionálně zasahují, ale jejich množství už nijak nerozšiřuje smysl řečeného,“ míní filmový publicista Lukáš Jirsa.

Z dramaturgického hlediska v dokumentu postrádá širší představení sexuálních predátorů: „Přijde mi, že predátoři vystupují pouze v té negativní funkci – konstatování, které všichni známe, a dokument nám říká, jak je to strašné. Ovšem i ti lidé na druhé straně mají nějaké své rodinné zázemí, zaměstnání, pohybují se ve společnosti. Tomu se ten snímek až na jednu výjimku nevěnuje a násilníky redukuje jen na jednu část jejich osobnosti.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)