Rock skalických orlů (2009)

Miroslav Valeš. Dokument. Hudba jako terapie. Dramaturgie Gabriela Albrechtová. 

Natočeno 2009. Premiéra 30. 8. 2009 (ČRo 3 Vltava, 60 min.) v cyklu Čajovna – Hry a dokumenty mladé generace.

Lit.: anonym: Rock skalických orlů. In web ČRo, srpen 2009 (anotace). – Cit.: Koncertovat v Americe nebo v pražské Lucerně je snem každého muzikanta. Pavlovi, Petrovi, Milanovi a Martinovi ze skupiny Vega se nejenom tento sen vyplnil. Vega je rocková skupina mentálně postižených lidí, kteří se potkali a žijí v Domově sociální péče ve Skalici u Litoměřic.
Vznikla už před více než dvaceti lety. Zpočátku fungovala pouze jako terapie. Kluci začínali hrát na plastové kbelíky a jednoduché dětské nástroje. Na začátku 90. let, ale nabrali muzikanti ze Skalice nový směr. Kluci si uvědomili, že pokud se chtějí něčím odlišovat od ostatních skupin složených z hudebníků s mentálním postižením, tak musí začít dělat vlastní tvorbu. Od té doby stihla kapela vydat dvě CD. Na koncertech se Vega objevila na jednom pódiu s Tata Bojs, Divokým Billem, Hudbou Praha,Vypsanou fiXou, Echt!, Divokým srdcem, Anetou Langerovou nebo Lenkou Dusilovou.
Rozhlasový dokument Rock skalických orlů nekomentuje pouze hudební vývoj skupiny. Je spíše intimním pohledem do čistého srdce několika „jiných“ lidí. Snaží se poukázat i na to, že nedostatky z nás nedělají špatného člověka. Mentální handicap nesouvisí se ztrátou lidskosti. Lidé s mentálním postižením mají stejné tužby jako ti „normální“. Chtějí být v každodenním kontaktu s běžnou populací a možná více než kdokoliv jiný touží nebýt na světě zbytečně. I přes překážky, které jim jsou kladeny do cest, hledají své místo.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)