On Air – Konec catcallingu! (2020)

Co bylo inspirací pro píseň Kitty Kat od Empress Of? Kdo si vysloužil od TLC označení Scrub? Proč se kapela Fugazi dočkala kritiky za svou píseň Suggestion? Připravila Dora Rodriguez.

Natočeno 2020. Premiéra 9. 3. 2020 (ČRo Rádio Wave, 6 min.).

Lit.: Rodriguez, Dora: Konec catcallingu! Pusťte si písně, kterými přehlušíte nechtěné komplimenty z ulice. In web ČRo Radio Wave, 9. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kdo je nejčastějším terčem catcallů? Kteří hudebníci je ve své tvorbě komentují?

Výraz catcalling v angličtině označuje často sexuálně laděné poznámky, které můžete zaslechnout na svůj účet na ulici, aniž byste se o ně prosili. Představují něco, o čem si mnozí mysleli, že se v nové dekádě už nebude objevovat. Bohužel tomu tak není. Včerejší Mezinárodní den žen jen připomněl, že k vzájemnému respektu a pochopení musíme ujít ještě notný kus cesty. Můžeme se tedy alespoň pokusit přehlušit nežádoucí komentáře hlasitou hudbou.

Podle neziskové organizace Stop Street Harassment se pouliční obtěžování neomezuje jen na to sexuální. Terčem poznámek se stávají lidé i na základě své rasy, barvy kůže, sexuality, genderu, náboženského vyznání nebo tělesných hendikepů. A i když je catcalling často namířen na ženy, nejsou jeho jediným terčem.

Organizace Hollaback!, která se věnuje sexuálnímu obtěžování ve veřejných prostorách, uvádí, že se s tímto problémem setká mezi 80–90 % žen a okolo 40 % mužů. Většina z nich se v situaci, kdy se stanou terčem nežádaného zájmu, ocitá opakovaně. Snad nejznepokojivější statistikou je, že průměrný věk, ve kterém lidé poprvé přijdou do kontaktu s pouličním obtěžováním, je už 12 let. Hollaback! uvádí, že různé formy sexuálního obtěžování mají na osoby, které jsou mu vystaveny, silně negativní dopad. Dokonce do té míry, že mnohé z nich zásadně mění své chování ve snaze těmto situacím předejít. Ať už jde o vyhýbání se určitým místům, nebo změnu v oblékání.

Téma sexuálního obtěžování, ať už veřejného, nebo ne, je proto často rozebíráno v hudbě i jiných typech umění. Nejeden hudebník a hudebnice už vystoupili proti tomuto problému ve snaze otevřít diskuzi mezi svými kolegy a fanoušky. Níže najdete několik interpretů z minulosti i současnosti, kteří se tohoto tématu ve své tvorbě dotkli. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)