Historie Plus – Němci na Vysočině (2020)

Až do roku 1945 byla Jihlava přirozeným centrem jazykového ostrova s významným podílem německy mluvících obyvatel. Po konci druhé světové války muselo jen z tohoto města nuceně odejít na dvanáct tisíc Němců, vysídlení se ale týkalo i dalších desítek tisíc Němců z obcí na Vysočině. Nejen po tom, co po nich zůstalo, ale především se jak a kdy se na Vysočinu dostali, bude v pořadu Historie Plus pátrat Vít Pohanka.

Natočeno 2020. Premiéra 4. 4. 2020 (ČRo Plus, 20:33 h.; 26 min.).

Lit.: Pohanka, Vít: Němci na Vysočině. Jejich poklidné soužití s Čechy znemožnil až vyhrocený nacionalismus. In web ČRo Plus, 4. duben 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ve velké části Vysočiny se mluvilo od středověku až do konce druhé světové války německy. Platilo to i o dnešním krajském městě Jihlavě.

Německý jazykový ostrov se táhl od Stonařova na jihu až po Ždírec u Havlíčkova (tehdy Německého) Brodu na severu. Co přivádělo německy mluvící kolonizátory do hvozdů v hlubokém vnitrozemí vznikajícího českého státu? Jak žili a co po nich zůstalo?

Vesnička Karlov je u státní silnice číslo 37 mezi Žďárem nad Sázavou a Vojnovým Městcem. Jen kousek od rybníka Velké Dářko. Dnes má něco přes sto obyvatel. Ještě na konci 19. století jich bylo skoro třikrát víc a drtivá většina mluvila německy. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)