Příběhy 20. století – Hana Johnová (2020)

Dva pětadvacetiletí milenci Hana a student Otakar se v roce 1950 rozhodli, že proti nastupující komunistické totalitě je třeba něco dělat. Začali vydávat letáky a pomáhat lidem přes hranice. Ještě než se vzali, pozatýkala je Statní bezpečnost. Po devíti letech věznění je propustili. Hana a Otakar se pak vzali. Dnes už žije jen Hana a právě o ní budou následující Příběhy 20. století, které připravil Mikuláš Kroupa.

Natočeno 2020. Premiéra 19. 4. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.).

Lit.: Kroupa, Mikuláš: Byli jsme generací velkého loučení, říká žena, kterou komunisté zatkli společně se snoubencem krátce před svatbou. In web ČRo Plus, 19. duben 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na začátku léta 1951 zatkla StB Hanu Johnovou a jejího snoubence studenta Otakara Čeňka Trunce. Hana dostala 13 let a Otakar 15 let vězení za údajnou velezradu a špionáž.

Milenci vydávali a roznášeli po schránkách letáky vyzývající k občanské odvaze a pomáhali lidem utíkajícím přes hranice. Krátce před jejich svatbou je kdosi udal, Hana se domnívá, že to byl někdo z pěveckého sboru.

Do vězení za napomáhání putoval i tatínek Hany, který si odseděl čtyři roky. Po propuštění po devíti letech se milenci vzali. Děti už ale neměli. Z manželů dnes žije jen Hana. Je jí 96 let. Dobu s koronavirem prožívá úzkostlivě, má starosti o rodiny svých přátel a o budoucnost celého lidstva.

Hana Truncová koresponduje s přáteli, ale i s dokumentaristy z Paměti národa, kteří ji nabídli pomoc s nákupy potravin, sháněním léků a ochranných prostředků. Říká, že je v domově zaopatřena a vděčna za zájem mladých lidí. Byla zvyklá pravidelně navštěvovat základní školy a svůj příběh žákům vyprávět, diskutovat s nimi o totalitní minulosti. S tím je nyní – kvůli epidemii a zavřeným školám – konec.   (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)