Výstřel ve tmě (2020)

168. díl cyklu Historie českého zločinu. 22. března roku 1930 obyvatelé jihomoravské obce Přibice zaslechli večer výstřel a zoufalé volání o pomoc. Tak začal případ, na jehož vyšetření se podílely desítky četníků v okolí. Už ve 30. letech pro objasnění vraždy použil vrchní strážmistr František Muzikář tehdy moderní metody, ale podaří se usvědčit vraha? Podle skutečnosti napsala Bronislava Janečková. Hudební spolupráce Petr Šplíchal. Zvukový mistr Tomáš Gsöllhofer. Režie Jaroslav Kodeš.

Komentář: Vladimír Matoušek, emeritní policejní rada. Účinkují Robert Tyleček, Marcela Nohýnková, Marek Kuta, Radek Zima, Jiří Knot, Lukáš Hlavica, Otakar Brousek II., Pavel Batěk.

Natočeno 2020. Premiéra 22. 4. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:32 h.) v cyklu Historie českého zločinu.

Lit.: Janečková, Bronislava: Výstřel ve tmě. In web ČRo 2 Praha, 22. duben 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Večer 22. března 1930 zaslechli obyvatelé jihomoravské obce Přibice od lesa výstřel a zoufalé volání o pomoc. Tak začal případ, k jehož vyřešení pomohly četníkům kromě důvtipu i moderní kriminalistické metody.

Hned po výstřelu se k lávce přes řeku Jihlavku seběhlo několik místních. Na místě našli zraněného nadlesního Viléma Hlaváčka. Byl při vědomí, ale střelná rána z brokovnice byla na první pohled vážná. Sousedé ho odnesli do hájovny, tam ale během několika hodin zemřel.

Četníci okamžitě uzavřeli místo činu a po rozednění začali prohledávat okolí. Střelec mířil své oběti přímo na prsa ze vzdálenosti jen asi šesti metrů. V blátě nedaleko místa, kde ležela oběť, našli kriminalisté jasné otisky vrahových podrážek. Přesto nebyl zraněný Hlaváček před smrtí schopný říct, kdo na něj vystřelil. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)