Příběhy 20. století – Zachráněné děti z Údolí smrti (2020)

Příběhy 20. století, rozhlasový dokumentární cyklus, dosáhl výjimečného úspěchu s osudem zachráněných dětí z tzv. Údolí smrti. Tisíce lidí ho sdílely na sociálních sítích. Tento Příběh také převzala i webová a tištená média tady i na Slovensku. Mikuláš Kroupa – autor pořadu – se svým týmem pokračoval v pátrání.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 5. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 48 min.).

Lit.: Kroupa, Mikuláš: Nevěděli, kdo je v dětství zachránil. Mysleli, že vláda. Až nyní se díky Paměti národa dozvěděli o studentkách Květě a Věře. In web ČRo Plus, 24. květen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Paměť národa objevila výjimečný příběh. Dvě studentky učitelství, Květa Axmanová a Věra Kristová, v roce 1946 zorganizovaly záchranu 45 dětí z válkou zničeného tzv. Údolí smrti.

Na výzvu dokumentaristů „Pomozte nám objevit tyto děti“ se ozvaly desítky lidí. A i díky nim novináři dosud vypátrali pět z nich. Podle starostů ze slovenského Údolí smrti už většina nežije. Ti, kteří Paměti národa vyprávěli, potvrdili, že o svých zachránkyních do této doby nic netušili.

Osmnáctileté studentky Axmanová a Kristová v létě 1946 přivezly do Olomouce 45 dětí z Vyšné a Nižné Pisané. Můžeme v tomto případě směle mluvit o záchraně. Tyto vesnice byly takřka srovnané se zemí, pokryté nevybuchlou municí, cesty zaminované. Mnohé děti trpěly nemocemi, byly podvyživené, v roztrhaných šatech, bez bot. Do školy nechodily více než dva roky. Některé neměly rodiče, jiné měly jen jednoho z rodičů nebo pocházely z početné rodiny, která je nedokázala uživit a neměla kde bydlet. Studentky pro děti v Olomouci získaly ubytování v klášteře nebo rodinách, ošetření, jídlo a zajistily jim školní docházku. Peníze na pomoc dětem získaly od desítek firem převážně z Olomouce a okolí, které se na děti složily částkou 125510 korun. Celou akci studentky naplánovaly na rok. Po ročním zotavení se děti obvykle vracely domů. Těm, které se neměly kam vrátit, studentky našly adoptivní rodiče. Ukazuje se, že mnohé děti z Údolí smrti domů cestovaly jen na prázdniny a později se vrátily natrvalo na Moravu za náhradními rodiči. Říkají, že nechtěly žít v bídě ve zničených obcích východního Slovenska. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)