ArtCafé – Radio Drama Autor 2020 (2020)

ArtCafé věnované vyhlášení cen Radio Drama Autor. U příležitosti 96. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání vyhlásil Český rozhlas autorskou soutěž s názvem Radio Drama Autor o nejlepší rozhlasovou hru. Odborná porota vybrala z více než stovky textů šest finalistů. Kdo se stane vítězem v kategorii pro dospělé a pro děti a mládež? Jaká témata rezonovala v letošním ročníku a co obnáší psaní „jen pro uši“? To jsou témata pro předsedkyně porot Renatu Venclovou a Zuzanu Vojtíškovou, oba hlavní vítěze pak vyhlásí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral živě během vysílání. Hudbu vybírá Pavel Zelinka. Připravila Petra Kultová.

Hovoří Zuzana Vojtíšková a Renata Venclová.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 5. 2020 (ČRo 3 Vltava, 17:02 h.; 45 min.).

Lit.: kult (= Kultová, Petra): Jak překonat životní křivdy i válečný strach? Nejlepší rozhlasové hry napsali Tomáš Loužný a Marie Nováková. In web ČRo 3 Vltava, 25. květen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vítězem soutěže Radio Drama Autor v kategorii Původní rozhlasová hra se stal dramatik a režisér Tomáš Loužný. Nejlepší hru pro děti a mládež napsala dramaturgyně a autorka Marie Nováková.

Podle poroty nahlíží text Tomáše Loužného školní šikanu z jiného úhlu pohledu, než bývá obvyklé. Příběh nazvaný Vyvolený odhaluje prostřednictvím mladého hlavního hrdiny možnosti, jak čelit pocitu životní křivdy a dosáhnout vnitřního osvobození. „Téma je to do jisté míry osobní a asi proto mě provází. Baví mě neustále zkoumat třeba to, proč se lidé chovají tak, jak se chovají. Proč jsou někdy zlí a jestli to berou jako zlo, nebo je to jenom náhoda,“ říká vítěz v ArtCafé.

„Vždycky přemýšlím o tom, jak bych to vnímala já, když jsem byla malá. Byla jsem odmalička vášnivý posluchač rozhlasu a bavily mě příběhy, které jsou zdánlivě staré a odehrávají se někdy dávno. Dokázala jsem se do nich víc vžít, než do současných příběhů, protože mi přišlo, že to není pravda, když nějaký dospělý napíše o tom, jak žijí děti,“ říká v ArtCafé dramaturgyně a umělecká šéfka pražské nezávislé divadelní scény VILA Štvanice Marie Nováková, čerstvá vítězka soutěže Radio Drama Autor. (…)

V minulých letech vzešla z autorských soutěží řada textů, které pak coby rozhlasové inscenace bodovaly například na mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio nebo na dalších mezinárodních soutěžích. K nejvýraznějším patří hra Pescho Marka Epsteina, Terapie tmou Andrey Jarošové a Kristiny Májové, Benzína Dehtov Petra Pýchy či hry pro děti a mládež Třináct od Jaroslava Hejnice a Valentýnův první den na Zemi od Kláry Vlasákové.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)