Příběhy slavných značek – Poldi (2020)

Uhelný, železářský a ocelový kartel patřil kdysi ke špici českého průmyslu. Málokdo by věřil, že průmyslové impérium vybuduje černá ovce rodiny. Připravil Jan Kovařík. Dramaturgie Magdalena Šorelová. Zvukový mistr Roman Špála. Zvukový design Jiří Litoš. Režie Jitka Škápíková.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 6. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Šorelová, Magdalena – Škápíková, Jitka: Poldi: Za úspěchem nejslavnější ocelárny své doby stojí fištrón vzpurného lenocha. In web ČRo 2 Praha, 2. 6. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Karl Wittgenstein, přezdívaný „král oceli“, patřil k nejvýznamnějším podnikatelům poslední čtvrtiny 19. století. Narodil se 8. dubna 1847 v městečku Gohlis, do původně židovské rodiny.

Vyrůstal ve Vídni, ale životní peripetie ho zavedly do ocelárny v Ternitzu, kde se setkal s Paulem Kupelwieserem. Ten mu nabídl, aby začal pracovat v železárnách v severočeských Teplicích, které právě zakládal. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)