Fenomén – Virginia Woolfová (2020)

Připravila Zuzana Golianová.

Hovoří literární vědkyně Zuzana Husárová.

Natočeno 2020. Premiéra 11. 6. 2020 (SRo Rádio Devín, 20:00 h.). Repríza 13. 6. 2020 (SRo Rádio Devín, 8:05 h.); 9. – 15. 3. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: „Knihy sú zrkadlami duše,“ napísala anglická spisovateľka, autorka románov, poviedok, esejí i kritík Virginia Woolfová.  Je najvýznamnejšou predstaviteľkou anglickej moderny v literatúre, no razantne vstúpila nie len do sveta literatúry a textov, ale aj do širšieho spoločenského diania. Bola silnou osobnosťou, ktorá častokrát vystupovala proti prúdu a kritizovala viktoriánsku éru. Do dejín sa zapísala ako literátka, humanistka, protifašistická bojovníčka, upozorňovala tiež na nepriaznivé dôsledky patriarchálneho systému. Na tému Fenomén – Virginia Woolfová si Zuzana Golianová pozve poetku, literárnu vedkyňu, pedagogičku Zuzanu Husárovú.  (anotace)

Lit.: Šaráková, Lucia: Druhý týžden literárnej moderny. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 3. 3. 2023 (článek). – Cit.: Aj tento týždeň budeme cez plece nahliadať spisovateľským inovátorom. Dočítame si Woolfovej Orlanda, vrátime sa k bezvýchodiskovosti Kafku, rozoberieme si Joyceov najvýznamnejší román Odyseus. Budeme hľadať stratený čas s Marcelom Proustom a nad vzťahom medzi poznaním a náboženstvom sa zamyslí Robert Musil. Vitajte v druhom týždni literárnej moderny. (…)

Knihy sú zrkadlami duše,“ napísala anglická spisovateľka, autorka románov, poviedok, esejí i kritík Virginia Woolfová. Je najvýznamnejšou predstaviteľkou anglickej moderny v literatúre, no razantne vstúpila nielen do sveta literatúry a textov, ale aj do širšieho spoločenského diania. Bola silnou osobnosťou, ktorá častokrát vykračovala proti prúdu, kritizovala viktoriánsku éru. Do dejín sa zapísala ako humanistka proti násiliu a protifašistická bojovníčka, upozorňovala tiež na nepriaznivé dôsledky patriarchálneho systému. Na tému Fenomén – Virginia Woolfová si Zuzana Golianová pozvala poetku, literárnu vedkyňu a pedagogičku Zuzanu Husárovú. Program je z roku 2020 a vy ho počúvajte od štvrtka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)