Tribuna – Rasismus na českých fotbalových stadionech (2020)

Magazín o sportu a společnosti. České fotbalová liga poznala mistra, bohužel také svůj rasistický stín. Pokřiky na hráče tmavé pleti a urážlivé transparenty se objevily na několika stadionech. O jak rozšířený problém jde a co se s ním dá dělat? Hovoří Martin Vait, Vojtěch Ondráček a Vojtěch Jírovec.

Natočeno 2020. Premiéra 26. 6. 2020 (ČRo Rádio Wave, 32 min.).

Lit.: Vait, Martin – Ondráček, Vojtěch – Jírovec, Vojtěch: Rasismus na českých fotbalových stadionech. Přijďte a uslyšíte. In web ČRo Rádio Wave, 26. červen 2020 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Hučení, transparenty jako White Lives Matter a vlna urážek třeba na sociálních sítích. Fotbalisté tmavé pleti si v posledních dnech a týdnech vyslechli rasistické výlevy ze strany českých fanoušků. Jak moc rasistickým prostředím je český fotbal?

V českém fotbale to vře. Rasistické urážky se objevily na několika místech. „Hučení v Olomouci, transparent White Lives Matter v kotli Sparty a také hučení na plzeňské černošské hráče právě na Letné,“ vypočítává Martin Vait. „Proti obojímu se dost tvrdě postavil Jean-David Beauguel na sociálních sítích a strhl tím velkou pozornost na tento problém,“ dodává.

Rasistické výlevy zní z tribun, čeští hráči ale na podporu spoluhráčů jednotně nevystoupili. „Na Spartě na děkovačku nepřišli hráči tmavé pleti, ale ostatní hráči bílé pleti zůstávají. Přijde mi zvláštní, že tým v tomto ohledu netáhne za jedno. Bylo by potřeba daleko více reakcí českých hráčů a fotbalistů bílé pleti, aby se proti rasismu vymezili,“ říká Martin. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)