Příběhy pokladů – Investor Albrecht z Valdštejna (2020)

Albrecht z Valdštejna byl jedním z mála lidí narozených v českých zemích, který ve své době ovlivňoval evropskou politiku. Ovlivnil ale také českou krajinu – právě na jeho panství v Jičíně vznikla jedna z prvních tzv. barokních krajin. Do Jičína se podíváme v dalším pořadu z cyklu Příběhy pokladů. Připravila Patricie Polanská.

Natočeno 2020. Premiéra 8. 7. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.).

Lit.: lup – Polanská, Patricie: Příběhy pokladů: Investor Albrecht z Valdštejna. In web ČRo Plus, 8. červenec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ctižádostivý válečník Albrecht z Valdštejna hraje v české historii roli černé ovce. Přesto patřil k jedněm z mála lidí narozených v Čechách, o kterých můžeme říct, že ve své době ovlivňovali evropskou politiku.

Dnešní díl Příběhů pokladů ale není o jeho vojevůdcovských schopnostech nebo o politické kariéře, ale o Albrechtu z Valdštejna jako investorovi a inspirátorovi jedné z prvních takzvaných barokních komponovaných krajin u nás. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)