Xaver a host – Michal Dlouhý (2020)

Michal Dlouhý hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2020. Premiéra 21. 7. 2020 (ČRo Region, 30 min.).

Lit.: nwe – Veselý, Luboš Xaver: Spisovatel Michal Dlouhý: Seriál Zločiny Velké Prahy přinese případy, které se skutečně staly. In web ČRo Region, 21. červenec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Duchovní otec Četnických humoresek a autor knížek o četnících Michal Dlouhý spolupracuje na novém seriálu. Zločiny Velké Prahy z policejního prostředí zavedou diváky do raných dob republiky.

Nebýt Michala Dlouhého, oblíbený seriál Četnické humoresky by vůbec nevznikl. „Historií četnictva na našem území jsem se začal zabývat v rámci svých vysokoškolských studií už v roce 1988. To bylo ještě před listopadem, kdy četníci byli označováni jako ti, kteří byli protilidoví, stříleli do dělníků a za okupace kolaborovali,“ říká spisovatel a kriminalista, který s námětem na budoucí seriál o četnickém sboru oslovil režiséra Antonína Moskalyka. Spolupracoval také s Jaroslavem Hášou na natáčení Čapkových povídek nebo s Dušanem Kleinem na seriálu Hříchy pro pátera Knoxe.

Při přípravě a natáčení seriálů zastává roli odborného poradce. „Často říkám, že je to odporný poradce, protože říká věci, které režisérovi nebo realizačnímu týmu nejsou zrovna po chuti,“ směje se historik, „úkolem poradce je nicméně poradit, například se správnou terminologií.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)