Výkřik hrůzy (2020)

Mrtvolu starého muže, kterou našli rybáři jednoho únorového dne roku 1960 ve Vltavě nedaleko Libeňského mostu, bylo obtížné identifikovat. Policisté pátrají ve svérázném prostředí důchodců, osaměle žijících a scházejících se většinou na pražských nádražích. Základní otázka zní: Utopil se starý muž po srdečním záchvatu, nebo byl zavražděn? Na základě skutečného případu napsal Emil Hruška. Zvukový mistr Tomáš Gsöllhofer. Hudba Petr Šplíchal. Dramaturgie Bronislava Janečková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Libor Hruška, Lukáš Král, Pavel Čeněk Vaculík, Jaroslav Vlach, Jiří Prager, Marcela Nohýnková, Jiří Hromada, Michal Zelenka.

Natočeno 2020. Premiéra 29. 7. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 27 min.) v cyklu Historie českého zločinu (173.).

Lit.: opa – Janečková, Bronislava: Výkřik hrůzy. In web ČRo 2 Praha,  29. červenec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V roce 1960 vytáhli rybáři z Vltavy nedaleko Libeňského mostu mrtvolu starého muže. Vyšetřovací verze se přikláněla k srdečnímu záchvatu s následkem utonutí. Pitva i obsah kapes ale naznačovaly něco jiného.  (…)

Pitva pod vedením věhlasného prof. Tesaře potvrdila smrt utopením. Kde se ale vzaly na hlavě oběti dvě rány, způsobené tupým předmětem? K vyšetřovací verzi, že se muž zřítil ze stráně, přivodil si při tom zranění, spadl do vody a utopil se, přibyla verze druhá. Vražda.  Identifikace mrtvého byla obtížná. Na místě totiž nebyly nalezeny žádné osobní doklady oběti. Důležitým vodítkem ale byla drážní píšťalka a patnáct železničních jízdenek, které měl starý pán v kapse. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)