Pro a proti – Zrušení superhrubé mzdy, dvě sazby daně z příjmu (2020)

Vládní koalice se shodla na zrušení superhrubé mzdy a zároveň zavedení dvou sazeb daně z příjmu. Je to správný krok při rekordním schodku státního rozpočtu 500 miliard? Je zrušení superhrubé mzdy sociálně spravedlivým a ekonomicky udržitelným krokem? Pořad moderuje Karolína Koubová.

Hovoří Klára Kalíšková z think tank IDEA z Národohospodářské fakulty VŠE a Josef Středula, předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 9. 2020 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: Koubová, Karolína – Čihák, Ondřej: Až 15 procent lidí zrušením superhrubé mzdy nedostane nic, přitom o práci budou v krizi bojovat nejvíc, varuje ekonomka. In web ČRo Plus, 2. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Peníze by se daly využít lépe, stejně jako zamýšlené zdanění práce by šlo udělat lépe a levněji,“ tvrdí o návrhu na zrušení superhrubé mzdy v Pro a proti ekonomka Klára Kalíšková z think-tanku IDEA a Vysoké školy ekonomické v Praze. S vládním návrhem není spokojený ani šéf odborů Josef Středula.

„Sice se mluví o zrušení superhrubé mzdy, ale hlavní, co se stane, bude výrazné snížení daně z příjmů. Přitom v dnešní době by rozpočtově neutrální reforma daně měla být 20 procent, ne 15 procent,“ zdůrazňuje ekonomka Kalíšková.

Na zrušení superhrubé mzdy se koalice ANO a ČSSD dohodla v pátek. Zavedena má být 15procentní daň z příjmu, sazba 23 procent zůstane pro lidi s vysokým příjmem. Změnu chce koalice prosadit tak, aby platila od příštího roku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)