Interview Plus – Milan Uhde (2020)

Na pulty tuzemských knihkupectví se ve středu dostane přelomová kniha – český překlad Slavnosti bezvýznamnosti Milana Kundery. Je to první kniha, k jejímuž překladu do rodného jazyka dal Kundera souhlas. Mění se problematický vztah brněnského rodáka k České republice? A jak důležitý je Milan Kundera, desítky let píšící zejména ve francouzštině, pro současnou českou literaturu? Hostem bude Kunderův dlouholetý přítel, spisovatel, dramatik a také bývalý ministr kultury Milan Uhde. Připravila a moderuje Veronika Sedláčková.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 9. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.; 25 min.).

Lit.: Erhart, Michael – Sedláčková, Veronika: Kundera věci odbývá žertem a nezpovídá se ze svých domnělých nebo skutečných vin. A to lidi dráždí, říká Uhde. In web ČRo 3 Vltava, 2. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na pulty tuzemských knihkupectví se ve středu dostane přelomová kniha – český překlad Slavnosti bezvýznamnosti Milana Kundery. Jde o první knihu, k jejímuž překladu do rodného jazyka dal Kundera souhlas. „Pokládám to za znamenitý román. Má pro Kunderu velmi nezvyklý tón, tu nevážnost a žertování dovedl do naprosto dokonalého tvaru,“ hodnotí spisovatelům dlouholetý přítel a dramatik Milan Uhde.

„Jsem přesvědčen, že autor se při psaní bavil. A jsem přesvědčen, že bavit se bude i dobrý čtenář, který ovšem pochopí, že někdy se ta legrace podobá příslovečné srandě v márnici,“ dodává Uhde, který knihu četl v německém překladu.

Milan Kundera si podle něj vždy představoval, že se jeho francouzsky psané knihy dočkají českého překladu: „Dlouho byl ale přesvědčen, že je musí do češtiny přeložit jedině on. Těžce se smiřoval s tím, že mu život ukázal, že na to při svých povinnostech nestačí. My jsme mu tuto jeho touhu nerozmlouvali, byť já osobně pochyboval, že to přeloží.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)