Pro a proti – Návrh strategie očkování na covid-19 (2020)

Vláda představila tento týden návrh strategie očkování na covid-19. Může být vakcinace na koronavirus, plánovaná na přelom roku, bezpečná, když na jiné nemoci trvá vývoj vakcíny roky? Co pro očkování znamená zpráva z britských ostrovů, že společnost AstraZeneca zastavila testování vakcíny po vážných potížích jednoho z účastníků? A jakými argumenty by měly autority přesvědčovat asi 40 procent Čechů, kteří by podle nedávného průzkumu odmítli očkování? Připravila a moderuje Karolína Koubová.

Hovoří imunoložka Zuzana Bílková a biochemik, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky Zdeněk Hostomský.

Natočeno 2020. Premiéra 11. 9. 2020 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Čihák, Ondřej – Koubová, Karolína: Koronavirus není smrtelný, vakcínu ale víc potřebují ohrožené skupiny, radí biochemik Hostomský. In web ČRo Plus, 11. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Závod v hledání vakcíny proti koronaviru pokračuje. V současnosti je v klíčové fázi testování devět preparátů. Ten takzvaný oxfordský patří v současnosti mezi nejnadějnější. Nebude ale rychlost vývoje, na kterou je velký tlak, na úkor bezpečnosti očkovací látky?

„O bezpečnosti vakcíny nám vždy dají informaci testy, které musí být prováděny po nějakou dobu,“ připomíná v Pro a proti imunoložka Zuzana Bílková z Univerzity Pardubice.

Ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Zdeněk Hostomský dodává, že očkovací látky se vyvíjejí obvykle mnoho let. „Čeká se, jestli některým příjemcům látka více neuškodí, než pomůže.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)