Pro a proti – Dal Putin otrávit Navalného? (2020)

Otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok tento týden potvrdily další specializované laboratoře ve Švédsku a Francii. Prokazuje to vinu ruského prezidenta Vladimira Putina? Měl by okolnosti otravy Navalného vysvětlit, jak ho vyzvali kancléřka Angela Merkelová a prezident Emmanuel Macron? A jaké kroky podniknou evropské státy, aby zabránily opakování takových útoků? Připravila a moderuje Karolína Koubová.

Hovoří bývalý velvyslanec v Moskvě Jaroslav Bašta a seniorní analytik programu Kremlin Watch z think-tanku Evropské hodnoty a bývalý diplomat působící v Evropské komisi David Stulík.

Natočeno 2020. Premiéra 16. 9. 2020 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Koubová, Karolína – Čihák, Ondřej: Jakmile se zeptáte, komu mohla otrava Navalného prospět, označí vás za zastánce Kremlu, stěžuje si bývalý diplomat Bašta. In web ČRo Plus, 16. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zdravotní stav ruského opozičního předáka Alexeje Navalného se po otravě lepší. Další laboratoře potvrdily, že kritik Kremlu byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. „Je to předěl. Dochází ke zlomu ve vztazích zemí Evropské unie k Rusku,“ říká v Pro a proti na Plusu analytik David Stulík z Bezpečnostního centra Evropské hodnoty.

„Byla to poslední kapka, kterou přetekl pohár trpělivosti řady západoevropských politiků a především německé kancléřky Angely Merkelové,“ vysvětluje Stulík a ruské aktivity na Ukrajině, v Sýrii nebo Libyi označuje za „střípky, které se skládaly dohromady“.

Bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta považuje Navalného otravu za záminku Západu pro sankcionování Ruska. „Je tlak ze strany Spojených států na Německo, aby byl zastaven projekt Nord Stream 2. A paní kancléřka pro to potřebuje vážný důvod, protože to bude bolestivá záležitost pro Německo i Ruskou federaci,“ říká.

Analytik Stulík ale vysvětluje, že Německo nemůže případné sankce na Nord Stream 2 uvalit: „Mělo by pak problémy v mezinárodních arbitrážích, protože mu pro to chybí právní základ. Nord Stream 2 může být skutečně zastaven, ovšem díky sankcím americkým.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)