On Air – Lesní koupaliště v Liberci (2020)

Rozhovor s jedním z architektů provozujících lesní koupaliště v Liberci. Kromě jiného i o tom, jak na místě vytváří komunitu. Připravila Eva Svobodová.

Hovoří Jan Vondrák.

Natočeno 2020. Premiéra 16. 9. 2020 (ČRo Rádio Wave, 16 min.).

Lit.: Svobodová, Eva: Běžci, otužilci, naháči. Lesní koupaliště v Liberci vytváří komunitu, říká architekt, který ho provozuje. In web ČRo Radio Wave, 16. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Liberci pod Jizerskými horami leží prvorepublikové koupaliště, které léta chátralo. Před pár lety se ho podařilo zrekonstruovat. Na jaře celý prostor získal do správy spolek částečně složený z architektů. Jaké mají vize? Jak může místo pomoci při budování komunity? A proč se rozhodli vystoupit ze své role architektů a provozovat koupaliště? „Profese architekta k tomu vybízí. Architekti dokážou měnit místa. Mají na to školy,“ říká Jan Vondrák.(…)

Vystoupím z tramvaje a projdu kolem zoologické zahrady. Po chvíli začnu mít pocit, že už opouštím město. „Tady je jedno z nástupních míst do Jizerských hor,“ říká mi u lesního koupaliště v Liberci architekt, otužilec a milovník sauny Jan Vondrák. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)