Podzim 1950: I na našich školách pořád straší Kant (2020)

Připravil Pavel Hlavatý.

Natočeno 2020. Premiéra 9. 10. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Hlavatý, Pavel: Podzim 1950 aneb Jak v Československu zapouštěla kořeny komunistická ideologie. In web ČRo Plus, 9. říjen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Dochované archivní nahrávky z podzimu 1950 velmi příznačně ilustrují, jak v Československu začínala zapouštět kořeny komunistická ideologie. Velmi nebezpečným, a hlavně „deklarovaně navěčnočasým“ způsobem.

Jedním z nejpozoruhodnějších rozhlasových snímků z tohoto období je záznam slavnostního založení Československo-sovětského institutu. Šlo o pseudovědeckou instituci, která by u nás zaváděla výsledky marxisticko-leninské sovětské vědy a definitivně vymetla z našeho prostoru zbytky vědy buržoazní.

Kouzlo nechtěného z projevů Zdeňka Nejedlého

Akce se konala 8. listopadu 1950 a hlavním řečníkem byl, jak jinak, tehdejší ministr školství a národní osvěty Zdeněk Nejedlý. Z jeho předlouhého projevu jsme vybrali několik klíčových a kouzlem nechtěného humoru vynikajících pasáží.

Kromě celkem nezáživných administrativních drobností se ze slavnostní akce dochoval ještě projev akademika Procházky, který působí spíše bojácně. Z něj jsme zařadili alespoň jednu krátkou ukázku.

Vznik KSČ

Dalším pozoruhodným dochovaným dokumentem je rozsáhlé rozhlasové pásmo věnované pokusu budoucích komunistů uchopit v prosinci 1920 moc ve státě. Budoucích proto, že samotná Komunistická strana Československa vznikla až o půl roku později. Šlo o akci sociálně-demokratické levice, ze které KSČ vznikla. Z technicky ne úplně kvalitní nahrávky – obsahuje jak dobovou propagandu, tak výpovědi přímých účastníků – jsme zařadili dvě obsáhlejší ukázky.

Antonín Zápotocký, tehdy to byl předseda vlády, byl autorem několika propagandistických románů a byl kvůli tomu dokonce kritizován všemocným soudruhem Stalinem. V listopadu 1950 načetl Zápotocký v rozhlase obsáhlou pasáž ze svého románu Rudá záře nad Kladnem (kniha vyšla v roce 1951). Z dochované nahrávky jsme zařadili dva důležité úryvky.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)