Večer na téma – Berta Zuckerkandlová (2020)

V salonu novinářky Berty Zuckerkandlové se scházeli nejvýznamnější intelektuálové vídeňské kulturní scény. Spisovatelé, skladatelé, malíři i lékaři a vědci diskutovali o aktuálních společenských tématech, občas někdo přečetl, co nového napsal nebo zahrál, co zkomponoval, a občas se nad tím pohádali. Kdekdo se tu zamiloval a kdekdo se tu vyplakal na rameni paní Berty, která to vše řídila s elegancí a empatií sobě vlastní. Portrét této pozoruhodné osobnosti připravila z vlastních překladů Tereza Semotamová. Dramaturgie Marek Horoščák. Režie Lukáš Kopecký.

Účinkují Simona Peková, Michal Bumbálek, Vladimír Krátký, Barbora Goldmannová a Aleš Slanina.

Nastudovalo Brno v roce 2020 (119 min). Premiéra 4. 11. 2020 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.). Repríza 13. 10. 2021 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.).

Lit.: Semotamová, Tereza: Berta Zuckerkandlová. Portrét pozoruhodné rakouské novinářky a jejího uměleckého salonu. In web ČRo 3 Vltava, 4. listopad 2020 (článek). – Cit.: Scházeli se u ní nejvýznamnější umělci a intelektuálové vídeňské kulturní scény, aby společně sledovali nové směry a trendy v psychologii, politice i umění. Také ona sama si ve vybrané společnosti postupně získala velký vliv. Jaká byla paní Berta Zuckerkandlová? (…)

Spisovatelé, skladatelé, malíři i lékaři a vědci diskutovali o aktuálních společenských tématech, občas někdo přečetl, co nového napsal, nebo zahrál, co zkomponoval, a občas se nad tím pohádali. Kdekdo se tu zamiloval a kdekdo se tu vyplakal na rameni paní Berty, která to vše řídila s elegancí a empatií sobě vlastní. Portrét této pozoruhodné osobnosti přináší vltavský Večer na téma.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)