Klapka – Václav Trojan a Jiří Trnka: šťastné spojení skladatele s filmařem 1/4 (2020)

Cyklus ze světa filmové hudby. Připravil Tomáš Pilát.

Natočeno 2020. Premiéra 1. dílu 1. 11. 2020 (ČRo 3 Vltava, 16:30 h.); 3. dílu 15. 11. 2020 (ČRo 3 Vltava, 16:30 h.).

Obsah: 1. díl: Počátky spolupráce a první filmy, mezi nimiž už byl třeba i velkolepý Špalíček (28:22) – 2. díl: Od Císařova Slavíka přes Čertův mlýn a Román s basou až k Bajajovi a výjimečnému Veselému cirkusu (28:29) – 3. díl: Velkolepé Staré pověsti české, milé Osudy dobrého vojáka Švejka a Trojanův odskok k Bořivoji Zemanovi – k pohádce Byl jednou jeden král.

Lit.: Pilát, Tomáš: Václav Trojan a Jiří Trnka: šťastné spojení skladatele s filmařem. In web ČRo 3 Vltava, 8. listopad 2020 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Václav Trojan s Jiřím Trnkou tvořili sehranou pracovní dvojici. Hudební tvůrce se dokázal přizpůsobit režisérovým vizím a dodával jim další rozměr. Vznikla tak řada skvostů československého filmu. Právě hudbě Václava Trojana pro Trnkovy snímky bude věnován další čtyřdílný cyklus nového pořadu ve vysílacím schématu Českého rozhlasu Vltava – Klapka, který posluchače zavádí do světa filmové hudby. Připravil ho Tomáš Pilát.

Trojan nejdřív u Trnky působil jako hudební dramaturg, velmi brzy pak jako skladatel. Hudebními partiturami opatřil množství Trnkových krátkých snímků a všechny zásadní filmy celovečerní. Jeho filmová hudba si přitom žije vlastním životem a bývá slyšet i na koncertních pódiích.

Trojana to ovšem nejdřív táhlo za klasickou hudbou. Zpíval v Praze u Křížovníků, studoval varhany, dirigování a skladbu, vyznal se ve čtvrttónové hudbě i ve folklóru. Osm let, mezi roky 1937 a 1945, působil v Československém rozhlase. V práci na hudbě filmové tak autor uplatňoval své univerzální hudební znalosti a zkušenosti. Však taky Jiří Trnka „svého“ skladatele přemlouval, aby se věnoval pouze psaní pro filmy. Věděl proč – hudba byla nedílnou součástí jeho opusů, povznášela je do nečekaných dimenzí, dokreslovala dění na plátně a často nahrazovala mluvené slovo. Trojan uměl tóny vyjádřit jak ruchy, tak hlasy zvířat, a dokonce i denní náladu. Jeho hudba s filmovými sekvencemi dokonale srostla.

Hostem Tomáše Piláta ve čtyřdílné sérii je muzikolog Jakub Vlček. Mluvit se bude obecně o hudebním cítění Václava Trojana a jeho hudební řeči a samozřejmě o jejich propojení s konkrétními filmy s důrazem na ty celovečerní. Špalíček, Císařův slavík, Bajaja, Staré pověsti české, Osudy dobrého vojáka Švejka, Sen noci svatojánské – to jsou základní stavební kameny československé animované kinematografie. Stejně tak ale třeba i dva snímky krátké, které stály u počátku (Zasadil dědek řepu) a konce (Ruka) spolupráce dvou významných osobností svých oborů. I o nich bude v pořadu Klapka řeč. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)