Osudy – Příběhy učených žen 1/5 (2009)

O pohnutých životních cestách dam, které usilovaly o vzdělání a vědeckou dráhu v době, kdy to bylo ženám téměř zapovězeno vypráví prof. Ivo Kraus, experimentální fyzik a autor řady knih z historie vědy. Připravila Jana Olivová.

Natočeno 2009. Premiéra 28. 9. – 2. 10. 2009. Repríza 2. – 6. 3. 2015 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.); 13. – 17. 11. 2017 (ČRo 3 Vltava, 17:30 h); 10. – 14. 6. 2019 (ČRo 3 Vltava, 17:30 h) v cyklu Kontexty.

Obsah: 1. Hypatiá (30min.). -   2. Karolina Herschelová. – 3. Sofie Kovalevská. – 4. Marie Curie-Sklodowska. – 5. Lise Meitnerová.

Lit.: Olivová, Jana: Osudy – Příběhy učených žen. In web ČRo, září 2009 (anotace). – Cit.: Pohnuté příběhy žen, které usilovaly o vzdělání a vědeckou dráhu v době, kdy to bylo ženám téměř zapovězeno, přiblíží pětidílný cyklus Osudy – Příběhy učených žen. Bude o nich vyprávět profesor RNDr. Ivo Kraus, DrSc., experimentální fyzik z katedry pevných látek Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT , jeden z našich nejlepších popularizátorů přírodních věd a autor řady knih z historie vědy.

Zavede nás do doby před 1600 lety za alexandrijskou matematičkou, astronomkou a filozofkou Hypatií, kterou nakonec zabil zfanatizovaný dav. Seznámí nás s vynikající astronomkou konce 18. a začátku 19. století, jejíž rodina má dokonce kořeny na Moravě: s Karolinou Herschelovou – objevitelkou komety. Následovat bude příběh o nesmírném odhodlání a odvaze Sofie Kovalevské k tomu, aby jako první žena získala doktorát z matematiky, stala se členkou akademie věd a řádnou profesorkou na univerzitě – a zařadila se tak mezi nejúspěšnějších matematičky evropské historie. Pominout nelze ani nelehké osudy zřejmě nejúspěšnější a nejobdivovanější vědkyně všech dob: fyzičky a chemičky Marie Curieové-Sklodowské, dvojnásobné nositelky Nobelovy ceny – za výzkum radiačních jevů a za objev radia a polonia. Cyklus uzavře životní příběh další veliké jaderné fyzičky 20. století – Lise Meitnerové, která musela těžce překonávat nejen předsudky vůči vzdělání a uplatnění žen, ale v rodném Německu i antisemitismus.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)