Pro a proti – Ohrožení nezávislosti a a svobody ČT (2020)

Připravila Karolína Koubová.

Hovoří senátor David Smoljak (STAN) a poslanec ČSSD Antonín Staněk.

Natočeno 2020. Premiéra 20. 11. 2020 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: Koubová, Karolína – Čihák, Ondřej: Exministr Staněk o odvolání dozorčí komise Rady ČT: Vedení si zvyklo, že je nekritizovatelné. In web ČRo Plus,  20. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Poté, co Rada České televize odvolala svou dozorčí komisi, rezignovali její předseda i místopředseda. Ředitel ČT Petr Dvořák tvrdí, že rada hledá místo řešení jen záminky k ostřelování veřejnoprávní televize. „Právní analýza jasně říká, že odvolání dozorčí komise nebylo v souladu se zákonem. V tomto duchu Senát přijal usnesení, které vyzývá sněmovnu, aby situaci napravila,“ vysvětluje reakcí horní komory v Pro a proti senátor David Smoljak (STAN).

Poslanec ČSSD Antonín Staněk je ale přesvědčen, že postup Rady České televize při odvolání vlastního poradního orgánu byl v souladu s platnými zákony.

A připomíná, že kritika komise zaznívala dlouho před jejím odvoláním. „Pokud se rozhodla rada takto postupovat, oslabuje jen sama sebe, protože ztrácí svůj poradní orgán. Ale pokud tento pracuje, jak pracuje, tak by ho každý normální člověk odvolal.“

Senátor Smoljak ale upozorňuje, že odvolat kontrolní orgán, který jediný má přístup do účetnictví v předvečer schvalování rozpočtu ČT, nedává žádný smysl. „A i když jste nespokojen s prací nějakého orgánu, nemůžete ho jen tak odvolat nezákonným postupem.“ (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)