Emil Zátopek – Běh nejen po běžecké dráze (2020)

Už dvacet let uplyne 21. listopadu od úmrtí fenomenálního českého – nebo možná lépe řečeno moravského – atleta, čtyřnásobného olympijského vítěze ve vytrvalostním běhu Emila Zátopka. Publicista Pavel Hlavatý se vydal do rozhlasového archivu a objevil zajímavé dobové ukázky, které tohoto významného sportovce připomenou.

Natočeno 2020. Premiéra 20. 11. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus. Repríza 22. 7. 2021 (ČRo Plus, 10:10 h.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Emil Zátopek: Běh nejen po běžecké dráze. In web ČRo Plus, 20. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Fenomenální běžec byl držitelem řady zlatých medailí i rekordů na různých tratích, ale také důstojníkem, trenérem a dokonce čerpačem.

Emil Zátopek (1922–2000) patří k legendám československého sportu. Jeho životopis – od mládí až po ukončení aktivní běžecké kariéry na konci 50. let – je v rozhlasovém archivu zdokumentovány poměrně bohatě.

Jde hlavně o Zátopkovy několikadílné rozhlasové vzpomínky natočené v roce 1957. Z nich jsme vybrali např. vyprávění o tom, jak se za protektorátu dostal k běhání, nebo líčení jeho prvního zahraničního běžeckého úspěchu v poválečném Berlíně.

Letní olympijské hry v Helsinkách v roce 1952 pak znamenaly vrchol běžecké kariéry. Právě zde  Zátopek dosáhl svého největšího běžeckého triumfu, když získal hned tři zlaté olympijské medaile.

A přestože je i tato událost ve zvukových pamětech obsáhle zachycena, dali jsme přednost dobovým nahrávkám: jedna – závěr maratonského běhu – pochází přímo z Helsinek, zatímco druhá velmi dobře ilustruje dobový kontext (1952). Jde totiž o rozhovor natočený krátce po Zátopkově návratu z olympiády. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)